Grillowanie budzi w nas na ogół pozytywne skojarzenia. Smaki i aromaty przygotowywanych na ogniu potraw przywołują wspomnienia ciepłych letnich wieczorów spędzonych przy biesiadowaniu z najbliższymi. Towarzyszący tej rozrywce dym może mieć jednak niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jak się przed nim uchronić, aby grillować w bezpieczny i zdrowy sposób?
Dlaczego dym kieruje się w naszą stronę?
Ciepłe miesiące i dobra pogoda wydają się idealną okazją do rozpalenia ogniska lub grilla. Taka forma rozrywki ma wiele zalet — jest to okazja do spędzenia czasu z bliskimi, rozpieszczenia kubków smakowych rozmaitymi potrawami, a także przebywania na świeżym powietrzu. Niestety ma też jedną poważną wadę — dym. Kto z nas ma tak, że gdziekolwiek usiądzie, to dym zawsze leci w tym samym kierunku? Powstało nawet wiele teorii dotyczących tego, dlaczego dym z ogniska zawsze kieruje się w naszą stronę i jak można się przed tym uchronić. Niektórzy doradzają, żeby z pomocą kompasu sprawdzać strony świata, ponieważ latem w Polsce dominują wiatry w kierunku zachodnim i północno-zachodnim. Z kolei jesienią przeważają wiatry wschodnie i południowo-wschodnie. Dzięki tej wiedzy możemy zaplanować gdzie usiąść przy ognisku. A co jeśli i to nie pomoże? Czy pozostaje nam zaakceptować taki stan rzeczy?
Naukowcy ostrzegają: dym z drewna szkodzi zdrowiu
Oczywiście porady dotyczące wyznaczania stron świata mają charakter pół żartem pół serio. Naukowcy nie potwierdzili w żaden sposób, dlaczego dym kieruje się akurat w stronę, gdzie siedzimy. Mają oni jednak ważne informacje do przekazania w kwestii dymu z ogniska i raczej nie są one powodem do żartów. Eksperci uczulają bowiem, że dym z ogniska i grilla emituje wiele zanieczyszczeń, które mogą wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie. Głównym winowajcą jest opał, który w procesie spalania uwalnia toksyczne związki. Nie ma różnicy, czy zastosujemy węgiel drzewny, czy brykiet. Równie niebezpiecznym dla zdrowia opałem jest drewno, które wielu osobom wydaje się najbardziej ekologicznym wyborem. Pomimo że jest produktem pochodzenia naturalnego, a w dodatku przyjemnie pachnie, to niewłaściwe spalanie drewna może powodować bardzo negatywne efekty. Dlaczego tak się dzieje?
Drewno w ⅔ składa się z substancji lotnych. Cząsteczki są na tyle małe, że mogą wnikać do pęcherzyków płucnych, skąd rozprowadzane są przez krew w całym organizmie. Ryzyko pogorszenia stanu zdrowia przy ekspozycji na dym z grilla lub ogniska znacznie wzrasta. Najbardziej narażone są dzieci i osoby starsze, jednak trzeba mieć na uwadze, że dym jest szkodliwy dla wszystkich. Czy to oznacza, że powinniśmy ograniczyć ilość czasu spędzaną przy ogniu?
Jak grillować bezpiecznie?
Dla miłośników grillowania i ognisk mamy pokrzepiającą wiadomość — mogą oni nadal oddawać się ulubionej rozrywce w bezpieczny dla zdrowia sposób. Rozwiązaniem są nowoczesne paleniska Solo Stove, które emitują o wiele mniej dymu i pyłu niż tradycyjne ognisko czy grill. Konstrukcja wykorzystuje proces wtórnego spalania — otwory wentylacyjne, które znajdują się w górnej części paleniska umożliwiają dopływ wstępnie ogrzanego tlenu do płomienia. Dzięki temu możemy cieszyć się ogniem przy minimalnej ilości dymu. Takie rozwiązanie znacznie lepiej wpływa na nasze zdrowie. Sprawia również, że grillowanie przy ogniu jest znacznie przyjemniejsze, ponieważ nie musimy zmieniać zajętego miejsca w ucieczce przed dymem. Paleniska są więc idealne dla miłośników grillowania na świeżym powietrzu.
Podsumowując, korzystajmy z ciepłych dni, spędzając czas przy blasku płomieni, jednak róbmy to odpowiedzialnie. Rozpalając ogień w bezpiecznych, bezdymnych paleniskach zyskamy na zdrowiu, a dym już nigdy nie będzie dyktował nam, które miejsce zająć.